top of page

LA TUBADA

 

La trobada anual de tubistes i bombardinistes d’arreu de Catalunya nasqué el 2008 sota l’impuls del TooBass Quartet amb el pretext de difondre i potenciar l’existència i ús d’aquests instruments.

 

L’esperit de la Tubada resideix en demostrar que amb ganes de treballar i il·lusió tothom és capaç de fer música. Professionals i amateurs es donen cita en diferents poblacions del territori català per compartir una diada on el fet de tocar plegats va més enllà de la pròpia pràctica musical convertint la Tubada en un acte de reivindicació i en una festa que recupera el sentit comunitari de la música i la cultura.

 

Poblacions i ciutats com Ulldecona, Tarragona, Parets del Vallès, Barcelona o Vandellós-Hospitalet de l'Infant, Reus o Esparreguera han acollit aquesta iniciativa insòlita a Catalunya.

1ª Tubada
Ulldecona 2008

 

El dia 13 d’abril de 2008 va tenir lloc a Ulldecona la primera tubada de la història de Catalunya. La trobada fou tot un èxit ja que va reunir més de 40 tubistes i bombardinistes, tota una fita a la comunitat.

 

L’encontre començà a les 10h assajant per al concert que fou a les 18h del mateix diumenge, i només aturaren la feina per a dinar. La primera part del concert fou a càrrec del TooBass Quartet, un jove quartet de tubes afincat a Barcelona. El quartet començà amb un pasdoble, Agüero del mestre J. Franco, continuà amb una sarsuela de Barbieri El Barberillo de Lavapiés, el congeut tema de Queen Bohemian Rhapsody per acabar finalment amb la popular The Pink Phanter de Mancini. La segona part va ser a càrrec de la banda de tubes, dirigida per Òscar Senén. Interpretaren temes tan populars com una selecció de la banda sonora de Pretty Woman, New York New York de Frank Sinatra o la Bamba. A més, acompanyaren al jove solista Víctor Ferragut en unes variacions del tema del Carnaval de Venècia de J.B Arban.

 

Aquesta primera trobada tubística, organitzada pel TooBass Quartet i l’Escola de Música d’Ulldecona tenia com a objectiu difondre i potenciar la tuba i el bombardí a Catalunya. 

2ª Tubada
Tarragona 2009

 

El 17 de maig de 2009 es va celbrar la segona trobada de tubes i bombardins de Catalunya a la ciutat de Tarragona.  En aquesta ocasió  més de 50músics van delectar el públic assistent amb un repertori molt vistós i fresc.

 

Aquesta segona edició va significar la consolidació del projecte que va néixer amb la finalitat de reunir el major nombre possible de tubistes i bombardinistes a fi i efecte d’intercanviar experiències, fer música plegats i el més important: emportar-se a casa un bon record.

 

En aquesta ocasió la trobada va tenir com a grup convidat la Banda Juvenil de Tarragona dirigida pel mestre Jordi Masip la qual acompanyà a Òscar Senén i Aida Beltrán com a solistes.

 

Per primera vegada la Banda de Tubes de Catalunyà actuà sota la batuta de Pablo Fernández (Tuba solista de l'OBC i professor de l'Esmúc).

En aquesta ocasió els participants pogueren gaudir i provar els instruments de les marques Júpiter i B&S.

 

3ª Tubada 
Parets del Vallès 2010

 

Al juny de 2010 va tenir lloc la tercera trobada de tubes i bombardins a la Torre Cellers de Parets del Vallès. La trobada va esdevenir en un marc immillorable amb la inestimable col·laboració de la Fundació Pilar Llongueres i Esteve Petit i de l'institut Joan Llongueres, superant totes les previsions de participació.

 

En aquesta ocasió uns 80 músics d'arreu de Catalunya van delectar al públic amb les seves interpretacions d'obres de compositors com Mancini, Sinatra, Coulais, Llongueres, entre d'altres.

 

En aquesta ocasió el Logam Brass (quintet de metalls) va ser la formació convidada de la trobada acompanyant a Víctor Ferragut com a solista. Com en edicions anteriors la Banda de Tubes de Catalunya fou dirigida pel mestre Pablo Fernández.

 

Els participants pogueren conèixer i provar els instruments de la casa Rivera música.

 

4ª Tubada 
Barcelona 2011

 

La quarta edició de la trobada de tubes i bombardins de Catalunya va tenir lloc al Conservatori Superior del Liceu de Barcelona en un marc de luxe tan per als músics com per a l'organització.

 

En motiu de la trobada, que gairebé reuní els 100 músics, el programa Nydia de TV3 va realitzar un reportatge sobra la diada i l'instrument. Com cada any el repertori del concert estava format per obres ben conegudes pel públic.

 

En aquesta edició es va estrenar la Banda Juvenil de Tubes i Bombardins de Catalunya amb joves intèrprets d'entre 6 i 12 anys que van fer gaudir de valent al públic. El Bcn Brass Ensemble ( Quartet de metalls) fou la formació convidada i Pablo Fernández fou l'encarregat de dirigir la Banda de Tubes i Bombardins de Catalunya.

 

Miraphone, Besson i Rivera Música foren les encarregades des les exposicions i conferències d'aquesta edició.

5ª Tubada 
Vandellós-Hospitalet de l'Infant 2012

 

La trobada de Vandellós-Hospitalet de l'Infant tingué lloc el passat mes de Juny  de 2013 al Teatre-Auditori de la localitat. Aquesta cinquena edició fou la primera organitzada per l'Asssociació catalana de tubes i bombardins de Catalunya consolidant els objectius pels quals es va impulsar la trobada.

 

Com en les edicions anteriors l'edició comptà amb gairebé 100 músics i amb un auditori gairebé ple de públic assistent al concert. En aquesta ocasió els músics pogueren assistir a vàries conferències sobre la creació, desenvolupament i producció dels instruments.

 

El grup convidat en aquesta edició fou el Conjunt de metalls del Conservatori de la Diputació de Tarragona dirigits per Jordi Masip. Seguidament els assistents pogueren gaudir de les interpretacions de la Banda Juvenil de Tubes i Bombardins i de la Banda de Tubes i Bombardins de Catalunya.

 

Miraphone, RGC Mutes, Besson, Rivera Música, Aitana Música i Willson foren els qui exposaren els seus productes als participants.

6ª Tubada 
Reus 2013

 

En aquesta ocasió els tubistes i bombardins de Catalunya es varen reunir a la ciutat de Reus. L’Associació Catalana de Tubes i Bombardins va comptar amb la col·laboració de la Banda Simfònica de Reus per a organitzar l’esdeveniment.

 

Uns 90 tubistes d’arreu de Catalunya es varen reunir per interpretar un recull d’obres, dirigits pel mestre Pablo M. Fernández. En aquesta ocasió també es pogueren escoltar als solistes Jordi Sans i Víctor Ferragut acompanyats de la Banda Simfònica de Reus, dirigits pel seu titular: Ramón Reverté.

 

Com cada any la diada va començar amb un assaig seguit del ja tradicional dinar de germanor i es va acabar amb un multitudinari concert a la Plaça de la Vila.

 

Així mateix cal destacar la col·laboració i participació en l’esdeveniment de Consolat de Mar, Besson, Miraphone, Aitana Música, Willson, Sanganxa i Bag Luthiers. A més l’esdeveniment va comptar amb el suport de l’Ajuntament de Reus.

7ª Tubada 
Esparreguera 2014

 

Esparreguera acollí la 7ª trobada dels tubes i bombardins de Catalunya. En aquesta edició la trobada va tenir la sort de comptar amb la col·laboració de la Banda de Música i de l’Escola Municipal de Música de la localitat.

 

Els gairebé 100 tubistes de Catalunya varen interpretar un recull d’obres dirigits per alguns dels professors més importants i reconeguts del panorama català: Joan B. Domènech, Gabriel Mateu, Rubén Zuriaga, Toni Chelvi, Eduard Ruano, Joan Obradós, Carles Lorente, Víctor Ferragut i David Parras es varen posar al capdavant de la Banda de Tubes de Catalunya. En aquesta ocasió també participà al concert la Banda de Música d’Esparreguera dirigida pel seu titular: David Parras.

 

Com cada any la diada va començar amb un assaig seguit del ja tradicional dinar de germanor i es va acabar amb un multitudinari concert a la Plaça de la Vila. Així mateix cal destacar la col·laboració de Consolat de Mar, Besson, Miraphone, Aitana Música, Willson, RGC Mutes i Sanganxa.

 

Com a novetat important, David Parras va oferir una classe magistral sobre la tuba i la música moderna, Joan Obradós un taller de tècnica i respiració, i Joan Rodríguez un taller de soundpainting per als més petits de la trobada.

8ª Tubada 
Amposta 2015

 

Aquesta vegada la Tubada va tenir lloc a Amposta, on vam comptar amb la col·laboració de la Unió Filharmònica d'Amposta.

 

Enguany, els prop de 100 tubes i bombardins vam interpretar un repertori molt variat dirigit per professors destacats: Òscar Sénen, Ignasi Reverté, Joan Obradós, Santi Ruiz i Francesc Solà.

 

El dia va començar amb un intens assaig, seguit d'un dinar de germanor a l'aire lliure. Havent dinat, en Juanba Domènech, l'Eduard Ruano i l'Amaiur Gonzalez ens van oferir tallers molt profitosos de relaxació i improvisació.

 

Com cada any, la jornada va acabar amb un concert en el qual hi participà la Unió Filharmònica d'Amposta. No podem passar per alt una de les peces del concert, on vam tenir l'ocasió d'escoltar el nostre company Denis Lleixà interpretant el concert per a tuba solista de Gregson juntament amb la Unió Filharmònica d'Amposta.

 

Finalment, agraïr la col·laboració i participació de Aitanamusica, Sanganxa Musica Store, Rivera Música, Miraphone, Willson, Besson, Consolat de Mar, Faristol Instruments musicals, Tortajada Music, l'Ajuntament d'Amposta i la Unió Filharmònica d'Amposta.

9ª Tubada 
Cardona 2016

 

El dia 12 de juny es va celebrar la Tubada a Cardona, a la plaça de la Fira.

Més de 80 tubes i bombardins ens vàrem trobar a l’Escola Municipal de Música de Cardona on vàrem assajar de valent un concert que, com a novetat, oferia dos peces populars del poble.Els directors foren Rubén Zuriaga, David Parras, Joan B. Domènech, Pere Bono i Xavier Ventosa, que van dirigir amb energia i entusiasme. En acabar l’assaig, vàrem dinar tots junts a la plaça de la Fira. Havent dinat, David Sanz, Eva Garín i Toni Chelvi ens oferiren diversos tallers relacionats amb el món de la tuba i el bombardí.

A continuació, com ja és tradició, el concert. La primera part va ser protagonitzada per la Banda de Cardona on Marcel Comellas va participar-hi com a solista. A la segona part, aquesta vegada i, com a novetat, la banda de tubes i bombardins va actuar juntament amb dos entitats locals: els Caramellaires de pagès i els Geganters de Cardona, a qui agraïm la seva participació.

Cal donar les gràcies a Aitana Música, Sanganxa Musica Store, Rivera Música, Adams Brass, Miraphone, Willson, Buffet Group, Consolat de Mar, Escola Musicant de Cardona, l'Ajuntament de Cardona i a la Banda de Cardona, gràcies a la participació dels quals es va poder dur a terme aquesta trobada.

10ª Tubada 
Jesús 2017

 

El dia 11 de juny es va celebrar la Tubada a Jesús, EMD de Tortosa.

En aquesta ocasió un total de 110 tubes i bombardins d'arreu de Catalunya, País València, Aragó i Mallorca varen participar en el 10è aniversari de la ja tradicional trobada catalana.

Com sempre i durant tot el matí, s'assajà el repertori escollit per a l'ocasió. A continuació es recuperaren forces amb el ja tradicional dinar de germanor. Després els assistents gaudiren de l'estrena d'obres especialment encarregades als compositors A. Guinovart, Ò. Senén, J. Nus i I. Reverté. Els més petits participaren en un taller de creació d'instruments.

Finalment, començà el concert de la 10è edició de la trobada amb la Banda de Música Martines i Solà de Jesús sota la batuta del seu titular: Agustí Roé. Finalment la Banda Tubes de Catalunya, sota la batuta de: Òscar Senén, Santi Ruiz, Eduard Ruano, Pablo Fernández i el mateix Agustí Roé delectaren al públic de Jesús.

Aquesta edició s'emmarcà dins els Encuentros AETYB 2017, i comptà amb el suport de l'EMD de Jesús, els Serveis Territorials de Cultura de la Generalitat de Catalunya, El Consell Comarcal del Baix Ebre, Buffet Group, Miraphone, Aitana Música, Sanganxa, Consolat de Mar, Metall i Fusta, Adams i Willson.

11ª Tubada

Girona 2018

El dia 17 de Juny es va celebrar la Tubada a Girona, al Conservatori de Música Isaac Albéniz de la Diputació de Girona.

Els gairebé més de 80 tubes i bombardins d'arreu de Catalunya vam interpretar un repertori molt variat dirigits per professors com: Josep Tro, Carlos Lorente, Guillem Lluís i David Parras.

 

El dia va començar amb un llarg i productiu assaig, on vam treballar les obres per al tradicional concert de la tarde. Havent dinat, el Vicent Muñoz, el Toni Chelvi i el Javi Molina ens van oferir tallers molt profitosos de improvisació i respiració. També el nostre company Dave Sanz va oferir als més petits un taller pedagògic.

En el concert de la tarde vam comptar amb la participació de la Banda del Conservatori de Música Isaac Albéniz de la Diputació de Girona, que van ser els encarregats de acompanyar als solistes de tuba i bombardí d'aquest any; Oriol Reverter (bombardí) i Carles Alcaide (tuba) van interpretar juntament amb la Banda del Conservatori de Girona diferents obres de solistes.

Cal donar les gràcies a Aitana Música, Jupiter, Consolat de Mar, a la Ruth Vicente per la seva col·laboració, Conservatori de Música Isaac Albéniz de la Diputació de Girona i a l'Ajuntament de Girona, gràcies a la participació dels quals es va poder dur a terme aquesta trobada.

12ª Tubada

La Sénia 2019

El dia 2 de Juny es va celebrar la Tubada a La Sénia, al Parc Municipal.

 

Més de 90 tubes i bombardins d'arreu de Catalunya ens vam donar cita a La Sénia, on vam interpretar un repertori molt engrescador, dirigits per professors com: Ferran Arasa, Pep Vila, Oscar Miguel, Rubén Zuriaga i David Parras.

Vam començar la jornada amb un assaig, seguit de un dinar de germanor. Per la tarda els nostres companys de la Banda Municipal de Barcelona (Toni Chelvi, Rubén Zuriaga, ) ens van oferir un concert de cuartet de tubes

bottom of page